MURTAUTUA KOTIA JA MUITA ONGELMIA PARATIISISSA

Aina kaikki ei mene niin kuin on suunnitellut. Tassa muutama esimerkki.

1. Kotia tulo

Hong Kongissa tulin toisena iltana kotia, mutta kun laitoin avaimen lukkoon mitaan ei tapahtunut. Vartin yritin yksikseni saada ovea auki, mutta ei onnistunut. Taman jalkeen soitin hotellin tyontekijalle, etta tulee katsomaan mika on vikana. Hetken paasta myos hotellivirkailija totesi, ettei aukea. Vartti myohemmin tilannetta oli hammastelemassa mina, kaksi hotellityontekijaa, Itatlialainen mies ja Saksalainen mies. Valilla kokeilin vihjailla hotellihenkilokunnalle, etta on olemassa firmoja, jotka on erikoistunut lukkojen aukaisemiseen. Olisi kuullemma liian kallista. Lopulta todettiin, etta lukko ja lukkopesa ei ole yhteydessa toisiinsa. Kokeiltiin avata ovea luottokorttitaktiikalla ja vaikka miten, mutta ei onnistunut. Loppujen lopuksi sisalle mentiin James Bond taktiikalla, eli potkaisemalla ovi auki.

Hetkea myohemmin hotellin omistaja tuli paikalle kuumana kuin uunista ulos tullut nunna ja alkoi jarjestamaan potkuja kahdelle hotellin tyontekijalle, jotka aukaisivat oven Bond tyylilla. Mina, Italialainen ja Saksalainen yritettiin selittaa, etta pyrittiin kaikin keinoin avaamaan ovea ilman vakivaltaa pitkasti toista tuntia, mutta tuloksetta. Meni yli puoli tuntia ennen kuin saatiin hotellin omistaja rauhoittumaan ja pitamaan henkilokuntansa toissa. Piti selittaa aika tarkasti miten lukon ja lukkopesan pitaisi toimia ja mika ko. lukossa oli vikana. Paivaa myohemmin sain uuden lukon. Loppu hyvin kaikki hyvin.

2. ATM ei anna rahaa.

Lensin HK:sta Kunmingiin, eika taskussa ollut latin latia kohdemaan valuuttaa. Siispa suuntasin Kunmingissa ensimmaisena ATM:lle nostamaan rahaa. Ei onnistunut vaikka yritin kaikki mahdolliset keinot kayda lapi. Taman jalkeen sama todettiin pankkivirkailijan kanssa. Kokeilin nostaa rahaa tiskilta, mutta yllatys yllatys hoyla oli rikki ja se yritys jai siihen. Taman jalkeen pyysin paasta internetiin katsomaan verkkopankista mika mattaa. Valilla jo mietin, etta mytko se Oulun OP on mennyt nurin ja samalla kaikki meikan rahat. Pitkan etsinnan jalkeen kuitenkin huomasin, etta nain ei ole vaan minulla on luottorajana 1000e/kk, josta olin kayttanyt 750 euroa. En vielakaan oivalla minun matematiikallani, miksen saanut n. 200 euroa (tai edes 100e) ATM:sta, kun luottoraja on 1000e ja kaytettyna oli 750e. Ei auttanut muu kuin tayttaa netissa kaavakkeet, etta saa nostettua luottorajaa. Herran kiitos, luottoraja nousi saman tien ja sain lopulta ATM:sta rahaa.

3. Kansainvalinen talouskriisi

Kyllahan mina arvelin, etta kun toista lahden, niin jotain pienia ongelmia tulee hetkellisesti kun ykkostykki on kiertamassa maailmaa. En silti uskonut, etta siita seuraa kansainvalinen talouskriisi. No, onneksi Oulun OP Kempeleen konttori on viela pystyssa ja rahaa tililla. Mutta silti suurimmat tappiot talla reissulla olen tehnyt sen vuoksi. Esimerkki. Ennen reissuun lahtoa tulostin lapun, jossa on kaikkien kohdemaiden kurssi euroon nahden. Talloin Kiinan Yanin kurrssi oli 10,81. Pari paivaa sitten katsoin taman hetken kurssin ja kappas vaan se oli 8,7. Minun matikkapaalla laskettuna Euro on heikentynyt 20% Yaniin nahden. Aika paljon minun mielesta.

Samalla katsoin paljonko olen kayttanyt rahaa matkalla ja olenko pysynyt budjetissa. Rahaa on kulunut nyt reilu 1400 euroa - 200e (jonka sain vakuutusyhtiolta varastetusta kamerasta) - 100e (joka on rahavyossa kateisena) = 1100e kulutettua rahaa. Olen ollut matkalla vajaa kuuskymmenta paivaa, eli rahaa on kulunut paivaa kohden 19 - 20e, eli juuri sen verran mita olin budjetoinutkin.

4. Vietnamin viisumi

Kavin Kunmingissa maanantaina hakemassa Vietnamin viisumin, koska sita ei saa enaa rajalta maahan mennessa. Ystavallinen konsulaattivirkailija saoi minulle, etta passin ja viisumin saa keskiviikkoaamuna. Sama luki myos kuitissa, jonka het minulle antoivat. Keskiviikkoaamuna kavelin sen 2-3 kilometria konsulaattiin hakemaan passia ja viisumia. Tarkoituksena oli lahtea heti sen jalkeen kohti Dalia. Kun astelin konsulaatin tiskille, vastassa ei ollut sama ystavallinen virkailija vaan henkilo, joka ei sanonut sanaakaan vaan kirjoitti kuittiin pelkastaan 5pm. Kokeilin selittaa, etta olisin lahdossa just Daliin jne, mutta ei auttanut. Virkailija jatkoi toitaan sanomatta sanaakaan. Ei auttanut muuta kuin jaada viela yhdeksi yoksi Kunmingiin ja hakea viisumi illalla uudestaan. Yks paiva meni taman takia ihan hukkaan lyhyesta lomastani. No ei voi mitaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin tassakin tarinassa.

Lisaan myohemmin tarinaa Kunmingista ja Stone Forestista, jossa kavin. Nyt tietokone ja kamera ei suostu yhteistyohon, joten jatan tarinan myohemmaksi.

Sami

PS: Muistakaa kayda kirjoittamassa kuulumisia. Niita on tosi kiva lukea kun on niin kova ikava teita kaikkia.